vreet interessant

Culinair Leuven

Het Laatste Avondmaal Jan Willems
Het Laatste Avondmaal door Jan Willems, 1521, Sint-Kwintenskerk

De Kook-Kunst

Leuven, Vlaamse kunststad, ode aan kunst, cultuur en erfgoed. We kennen haar gebouwen, haar musea, haar mensen, parken en café's. Haar beelden en schilderijen, haar gebruiken en gewoontes. Zij is de geleerde, befaamde universiteitsstad en ook haar roem als centrum van gefermenteerde graandranken die zit al lang in kannen en kruiken. Al een paar duizend jaar gaat het leven hier zijn gangetje. Dat is echter ook alleen maar zo omdat zelfs de Leuvenaars in hun naarstige alledag niet vergeten te eten en drinken. Soms was er genoeg - zelfs dan wilde men wel eens hamsteren -, soms was er schaarste, soms was er méér dan genoeg. En wat ook zeker is: wát de Leuvenaars eten, is continu veranderd: met de jaren en de eeuwen, met de seizoenen en met de trends, na ontdekkingen in verre streken en in hoeken van duistere keukens.

 

Leuven op je Bord zoomt in op de kook-kunst van Leuven: haar gerechten en haar tafelmanieren, haar ingrediënten en haar algehele eetcultuur. We willen het echter zeker niet door je strot rammen; dit is een verhaal vol delicate delicatessen en vooral een zoektocht naar spek voor je bek. Ben je een smulpaap of een fijnproever? Hopelijk heb je aan het einde je buik vol van Leuven, content en voldaan.

 

Hou onze website zeker in de gaten: de komende maanden publiceren we hier heel wat culinaire belevenissen. We serveren een festijn van smakelijke evenementen, heerlijke proeverijen en verrukkelijke workshops.

De geschiedenis tot leven koken

verlaten bibliotheek

We starten Leuven op je Bord met enkele culinaire thuisbelevingen. Daarvoor halen we vergeten recepten van onder het stof vandaan: met behulp van kookboeken en keukenschriftjes uit lang vervlogen tijden ontwerpen we een culinaire tijdreis. In donkere lades van bureaus en in kreunende boekenrekken zijn vele gerechten onder het gewicht van de tijd verdwenen ... maar niet hopeloos! Je kunt de geschiedenis op magische wijze terug tot leven koken.

 

Wij bezorgen je de historische recepten, samen met een hedendaagse interpretatie waar nodig of tips en tricks waar nuttig, alle ingrediënten en een bijpassende Spotify afspeellijst met muziek uit de tijd van het menu. Zo heb je alles bij de hand voor een geweldige kookworkshop in je eigen keuken, gevolgd door een diner van je zelf bereide, Leuvense historische gerechten.

 

Meer dan vier jaar van ons leven spenderen we aan eten en drinken ... Meer dan vier jaar nippen en smikkelen! Reden genoeg om Leuven op je Bord te brengen, een zoektocht naar het antwoord op de vraag: Liefste Leuven, wat heb jij er in jouw tweeduizend jaar eigenlijk van gebakken?

Je buik vol van Leuven